8. oktoobril leidis aset loovkirjutamiskooli Drakadeemia avapidu, mis toimus Tartus ja millest võtsid osa 20 drakadeemikut.

Kõigepealt kohtusime teatriga Must Kast , kes on TÜ Viljandi kultuuriakadeemia teatrikunsti 10. lennust välja kasvanud iseseisev teater, mis pesitseb Tartus Genialistide klubis ja alustas äsja oma kolmandat hooaega.

Vilde lokaalis kohtusime näitleja Silver Kaljula ning lavastaja, näitleja ja kunstniku Birgit Landbergiga. Loomingulisel tasandil on 10. lend ja drakadeemikud juba korduvalt kohtunud. Esimest korda tudengite esimesel õppeaastal TÜVKAs, kui drakadeemikud kirjutasid monolavastuste tarvis tekste. Sealt said alguse mitmedki edaspidi viljakad koostööd.

Birgit ja Silver rääkisid meile oma mitmetest lavastustest ja nende lavastuste elulugudest. Näiteks Kaija M. Kalveti lavastatud “Jõud” ja Silver Kaljula lavastatud ning drakadeemik Kätlin Padesaare kirjutatud “5 grammi sisemist rahu”. Samuti drakadeemik Piret Saul-Gorodiloviga koostöös valminud Jaanika Tammaru lavastusest “Tanknaine/ Laevatüdruk” ning Marite H. Butkaite ja Lennart Peebuga koostöös valminud lavastusest “Võõrana põhjala kõrbes” . Veel rääkisime uue hooaja lavastustest – Peeter Volkonski “Kangelased”, Birgit Landberg “Peks mõisatallis” ja Lennart Peebu “Röövel Rumcajs” (dramaturg Marite H. Butkaite).

Pärast seda sisukat kohtumist suundusime edasi Vanemuise Sadamateatrisse, kus vaatasime drakadeemik Tiina Laanemi baaskursuse lõputööna valminud näidendi “Pildilt kukkujad” lavastust, mille seadis lavale Andres Noormets ja kus mängivad Maria Annus, Merle Jääger, Aivar Tommingas ja Helgur Rosenthal.

Kuna hooaeg on hoogsasti avatud, siis tuletame põgusalt meelde ka 2016-17 kursuseid. Juba on alanud Mihkel Seedri juhendatav „Eksperimentaalse näidendi kirjutamine“, jaanuaris algab Margit Keerdo-Dawsoni „Täispika filmi stsenaariumi kirjutamine“, märtsis Piret Jaaksi „Lühiproosa kirjutamine“ ja Siret Campbelli „Näidendi kirjutamise praktikum edasijõudnutele“.

Head 9. hooaega kõigile ja imelisi tegemisi sügisesse!